Agnes Warner

Agnes Warner is in 1872 geboren in Saint-John, Canada uit Amerikaanse ouders.  Ondanks haar voorliefde voor natuur en plantkunde verdiept zij zich in de geneeskunde en volgt in 1893 een nieuw trainingsprogramma in het Montreal General Hospital.

In het begin van de 20ste eeuw wordt zij de privé-verpleegster van een welgestelde familie, die in die tijd veel reizen naar Europa maakt.  Zo komt Agnes Warner in de lente van 1914 met haar reisgezel/patiënt in Divonne-les-Bains terecht, een Frans stadje dicht bij de Zwiterse grens.

Op 3 augustus 1914 beginnen overal de klokken te luiden.  Frankrijk is in oorlog. Het Grand Hotel, waar Agnes Warner verblijft, wordt ingenomen als hospitaal.  Agnes Warner is er een van de eerste vrijwilligers-verpleegsters om bijstand te verlenen aan de gewonde soldaten.  Omdat de toestand te onveilig wordt voor haar reisgezel keert zij in december 1914 terug naar Canada.  Maar het beeld van Franse vrouwen die hun mannen naar het front zien vertrekken, overtuigt haar om terug te keren naar Frankrijk.  Zij komt eerst bij de American Ambulance in Parijs terecht maar gaat vrij snel terug naar Divonne-les-Bains, waar zij door haar ervaring en doortastende aanpak hoog aanzien verwerft.

In september 1915 krijgt Anges Warner het bericht dat ze overgeplaatst wordt naar een “ambulance” dichter bij het front: het Mobiel chirurgisch Hospitaal n° 1 in Beveren-aan-de-IJzer.  Zij krijgt er het volle vertrouwen van Mary Borden en wordt aangesteld als hoofdverpleegster.

Zij onderhoudt nauwe contacten met familie en vrienden op het thuisfront en krijgt veel hulp en zorgpaketten om uit te delen aan haar “poilus”.  Zonder haar medeweten wordt haar briefwisseling verzameld in de publicatie “My Beloved Poilus”, verspreid via een lokale uitgeverij in Canada.  Deze uitgave wordt vanaf maart 1917 verkocht aan 1 dollar per stuk.

In februari 1917 verhuist het veldhospitaal naar de Oosthoek in Andinkerke en krijgt Agnes Warner de leiding.  In juli 1918 wordt ze overgeplaatst naar het Franse Forge-les-Eaux.  Agnes Warner keert in maart 1919 terug naar haar geboortestad Saint-John.  Op 23 april overlijdt ze – op 54-jarige leeftijd – aan kanker.