Madeleine Jaffray, Helen McMurrich, Margaret McIntyre

Madeleine Jaffray is geboren in Chicago (Illinois – US) in august 1889. Zij is de dochter van James P. Jaffray, werkte voor het Canadese gouvernement in Amerika toen Madeleine geboren werd. Zij groeide op in Galt (Ontario, Canada) en studeerde aan het “Clifton springs Sanatorium Clinic” in New York voor verpleegster.

Helen Louise McMurrich is geboren in Toronto (Ontario - Canada) op 24 mei 1879.  Zij is de dochter van William McMurrich.  Zij is verbonden aan het Montreal General Hospital voor ze vertrekt naar Frankrijk.  Zij staat aan het hoofd van de groep Canadese verpleegsters van het F.F.N. (French Flag Nursing Corps) dat vertrekt vanuit Canada naar Frankrijk.  Na de oorlog wordt ze gedecoreerd met het "Croix de guerre" met ster!

Helen en Madeleine waren enkele van de 10 Canadese verpleegsters en Jaffray is meteen ook een van de jongste die eind 1914 vertrokken vanuit Canada naar London (England) en daarna naar Frankrijk in opdracht van het F.F.N.C (French Flag Nursing corps).  Ook Margaret McIntyre en Helen Mc Murrich, als hoofd van de groep, waren mee.  Na maanden verbleven te hebben in Bordeaux (Frankrijk) werden zij overgeplaatst naar het “Hopital Chirurgical Mobile n° 1” te Beveren-aan-de-IJzer in april 1916.

In het “Britisch Journal of Nursing” van 29-04-1916 lezen we dat er toen twee van de Canadese groep werken in het veldhospitaal dat zeer goed georganiseerd is.  Een verpleegster schrijft dat ze de laatste maand (3-1916) eerst bezoek kregen van de Koning Albert van België om een Franse generaal te bezoeken die gewond werd geraakt.  Ook de koningin kwam op bezoek en zij was zeer charmant en ik kon haar zelfs spreken.

In het “Britisch Journal of Nursing” van 27 mei 1916 lezen we dat Miss McMurrich reeds een aantal weken aan het werk is in het hospitaal van Mary Borden.

Zij zullen enkele maanden verblijven in het hospitaal in Beveren-aan-de-IJzer en dan mee verhuizen naar Oosthoek / Adinkerke.

Op 4 juni 1917 werd het hospitaal in Adinkerke getroffen door een nachtelijk bombardement.   Madeleine die juist haar ronde deed tussen de barakken werd getroffen door een granaatscherf en zij werd nadien gewond overgebracht naar een hospitaal in Parijs.  “Dr. Blake’s American Red Cross Hospital”

Een week na die gebeurtenis werd Madeleine Jaffray vereerd met het “Croix de guerre with star”.  Zij was de eerste Canadese verpleegster die deze eer te beurt viel.

Na enkele weken in het hospitaal in Parijs konden de dokters enkel maar besluiten om haar voet te amputeren.   Zij werd uiteindelijk de enige Canadese vrouwelijke geamputeerde.

Na de oorlog werkt Madeleine Jaffray in het “Dominion Orthopedic Hospital” in Toronto (Ontario – Canada).

In 1926 ontmoet zij horlogemaker-juwelier Byron Morrison in Edmonton, Alberta.  Zij zullen huwen op 23 september 1927 in Hamilton.  Byron Morrison was ook lid van “the Amputation League of Canada” sinds hij ook een been geamputeerd werd na verwondingen op gelopen tijdens een bombardement aan het front.  Hij was een veteraan van “Vimy Ridge”.

Madeleine werkt van dan af voor het “Victorian Order of Nurses” en was verbonden aan de vereniging “War Amputees of Canada” 

Madeleine sterft op 23 juli 1972.