25-06-2022 Nationale 2tak dag
Bron - verslag Luc Demuytere => link tekst + foto's 

 

EEN VAN DE MOOISTE DAGEN VAN MIJN LEVEN2022-06-25_2tk-dg04a.jpg

Terwijl radio Nostalgie -écht waar!- een verzoekprogramma draaide met als thema “De Nationale 2 takt Dag” viel de regen in alle maten, geuren en kleuren uit de hemel neer. In Beveren-aan-de-IJzer, de startplaats van het evenement, bleef het bij een korte motregen, maar toch hielden we ons hart vast. Berichten van deelnemers die onderweg overvallen waren door onweersbuien en die rechtsomkeer hadden gemaakt zorgden niet echt voor opluchting; zelfs niet nadat de zon op de startplaats doorbrak.

Desondanks reden de 2takten in het verloop van de morgen één na één met ronkende motoren het kerkplein op. Er ontstond een gezellige drukte en tegen de middag bleek dat maar liefst 147 dapperen het noodweer hadden getrotseerd om erbij te zijn. Die mengden zich met een groot aantal kijklustigen die de samengetroepte 2takt voertuigen kwamen bewonderen.

Opvallend was dat -naast een heel gevarieerd voertuigenpark- ook de leeftijd van de aanwezigen heel divers was. Waar normaliter de derde leeftijd bij oldtimer meetings overheerst lieten heel wat jonge tweetakt liefhebbers hun aanwezigheid optekenen. De gezellige sfeer werd er beslist niet minder om; wel integendeel!

Het was pas omstreeks het middaguur dat het gros van de deelnemers zich op weg begaf om de rondrit te rijden. Beide bepijlde rondritten -105 en 50 km lang- werden zonder uitzondering door iedereen als heel aangenaam ervaren. Opvallend feit: van de 147 deelnemers hadden slechts 6 de gratis depannagedienst nodig om terug tot de startplaats te komen. De fabel dat een tweetakt minder betrouwbaar is werd nog maar eens doorprikt!

De welgemeende dankwoorden van de deelnemers en de hoop die ze uitspraken dat er een vervolg zou komen hebben ons gemotiveerd om het niet bij een éénmalig evenement te laten. Reeds volgende week steken we de koppen bij mekaar om de volgende editie te plannen! Meer nieuws daarover volgt binnenkort.

Last but not least willen we echter alle deelnemers én alle mensen die bij het realiseren van deze 1ste Nationale 2takt dag België belangeloos geholpen hebben (én dat waren er héél véél) onze welgemeende dank te betuigen. Om het met de woorden van Leon Goes, de bedenker van dit initiatief, te zeggen: “ ’t was één van de mooiste dagen van mijn leven!”.

Met vriendelijke groeten,

Leon & Luc

 

Noteer nu al2023 06 10 ghmspr 2tkdgB

2022 06 25 2tk dg01a             2022 06 25 2tk dg03a              2022 06 25 2tk dg02a   
 
ALLES WAT U WILT WETEN OVER DE 1ste Nationale 2takt dag België 
 
2022 06 25 ghmspr 2tkdgB

Plaats en tijd:
Het evenement vindt plaats op 25 juni 2022. Er wordt vanaf 9 uur verzameld in Beveren aan de Ijzer (W-VL) bij de taverne ’t Geheim Spoor. Er kan vanaf dat uur daar ook iets gedronken worden; een ontbijt is niet voorzien.
Inschrijven en de toerrit(ten) starten kan ter plaatse tussen 10 en 13 uur.
Inschrijven
Iedereen, dus ook diegenen die reeds on line inschreven, dienen zich in taverne ’t Geheim Spoor aan de Roesbruggestraat 17 te 8691 Beveren aan de IJzer aan te melden teneinde officieel als deelnemer geregistreerd te worden. Dat kan tussen 10 en 13 uur.
OPGELET: Zonder officiële registratie ter plaatse kan U geen beroep doen op de depannage dienst!

Gratis deelname
Deelnemen aan de rit(ten) en gebruik maken van de depannagedienst is gratis. De deelnemers staan echter volledig zelf in voor alle andere kosten (drank, eten, brandstof etc). Er zijn dus geen gratis drankbonnetjes of zo voorzien.
Voorwaarden:
Elke deelnemer doet volledig afstand van verhaal -in elke vorm of om welke reden dan ook- tegenover de organisatoren en iedereen die aan het evenement meehelpt. Elke participant verklaart zich akkoord om de geldende verkeersregels te respecteren. Wheely’s, burn outs, stoppies, andere acrobatieën of asociaal gedrag worden niet geapprecieerd noch getolereerd.

Tentoonstelling
Op de plaats van de inschrijving is er tussen 9 en 13 uur een kleine tentoonstelling van héél exclusieve 2takt motoren voorzien. Deze kan uiteraard gratis bezocht worden.
Infostand BEHVA
Bij de inschrijvingen zal er een infostandje staan van de Belgian Historic Verhicle Association, het vroegere BFOV. Je kunt er gratis alle informatie krijgen betreft alles wat met het rijden met een klassieker te maken heeft.
Toerritten
Er zijn twee volledig bepijlde toerritten voorzien. Eén van 105 kilometer over zowel Belgisch als Frans grondgebied en één van 50 kilometer die uitsluitend over Belgisch grondgebied loopt.
Beide ritten hebben als start en eindpunt Beveren aan de IJzer. Het eerste deel van de ritten volgt hetzelfde traject.
OPGELET: de bepijling van de trajecten wordt na 16 uur weggenomen. Het is dus aan te raden voor die tijd de rit(ten) te beëindigen.
Tanken:
Binnen de eerste 15 kilometer na de start is er een tankstation langs de route. Tanken kan er enkel met een bankkaart en 2taktolie wordt er niet geserveerd.
50 km rit
Langs de route van de 50 kilometer rit zijn er verschillende mogelijkheden om even halt te houden in een aangename sfeer om de dorstigen te laven en de hongerigen te spijzen. We noemen er enkele op:
De Helleketel: een bruin café aan de Vuileseulestraat 6, te 8978 Poperinge
In de Vrede: het befaamde café aan de Donkerstraat 13, 8640 Vleteren waar onder andere de wereldbekende trappistenbieren van Westvleteren geserveerd worden.
105 km rit:
Deze rit gaat zowel over Belgisch als over Frans grondgebied. Als stopplaats is voor het stemmige café met de tot de verbeelding sprekende naam van “Au Tour du Monde” gekozen aan de 6 Grand Place te 59470 Bollezele.
Je kunt er niet alleen iets drinken; als deelnemer aan de rit kan je er voor heel democratische prijzen ook iets eten. Een salade schotel met tonijn of kip kost er slechts 8 euro. Een broodje met tonijn of kip belegd koop je er voor 5 euro. Wie een brownie of een Brusselse wafel wenst te nuttigen betaalt daarvoor slechts 4 euro.
Depannage
De gratis depannagedienst staat alleen in voor het terugbrengen van het defecte voertuig en de berijder(s) tot aan de startplaats in Beveren aan de IJzer. Elke deelnemer krijgt een kaartje met daarop het telefoonnummer van de depannagedienst.
Enkel officieel ingeschreven deelnemers kunnen van de depannagedienst gebruik maken. Een speciale sticker die je bij de registratie ter plaatse krijgt zal daarvoor ter controle dienen.