04-06-2023 Inhuldiging kunstwerk en fietsroute Mary Borden "Onzichtbaar landschap"

 

HCMn1-2a.jpg

Op zondag 4 juli werd het kunstwerk "Soins par nécessité" van de hand van het Kunstenaarscollectief met Natural Living, Fer-Unique en Philou – art of shaping wood ingehuldigd.  Het kunstwerk o2023-06-04_Mnmt2.jpgp het kerkhof van Beveren-IJzer is één van de 24 kunstwerken die zijn gerealiseerd door het Regionaal Landschap Westhoek in het kader van het herinneringsproject "Onzichtbaar Landschap".  ze brengen de sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven.  

Op het kerkhof van Beveren-IJzer werden ruim 100 jaar geleden slachtoffers begraven die in het Belgisch militair hospitaal aan de Kruisstraat overleden zijn. In het ‘modelhospitaal’ van dr. Paul Derache werden 7.956 patiënten verzorgd. Er overleden 623 militairen en 26 burgers.  Deze soldaten waren van Belgische, Franse en Engelse nationaliteit.   Na de oorlog in 1924 werden de meeste soldaten terug opgegraven en verhuisd naar het militair oorlogskerkhof in De Panne.  De Franse soldaten werden overgebracht naar de Potyze in Ieper - weg naar Zonnebeke.  Enkele Engelse soldaten bleven evenwel in Beveren-IJzer en kregen een apart ereperk genaamd Churchyard.

In de namiddag was gids Anja Goudeseune aanwezig die uitleg gaf over de historiek van het kerkhof en de hospitalen.

De Mary Borden - route is ongeveer 42 km lang en brengt ons via de Kruisstraat (plaats Belgisch Militair Hospitaal) verder naar Lo-Reninge, Vleteren, Roesbrugge en terug via Hoge Seine naar het dorp Beveren-IJzer.  De Hoge Seine was de plaats waar het "Hopital Chirurgical Mobile n°1" was gevestigd van 1915 tot 1917 onder leiding van Mary Borden.  Het was evenwel een Frans militair hospitaal (Hopital chirurgical mobile n°1 - info personeel) Mary Borden is ook gekend van haar boek "The Forbidden Zone".  Andere verpleegsters waren Ellen N. La Motte, schrijfster van het boek "Backwash of war", Agnes Warner schrijfster van het boek "My Beloved Poilus" en verder ook Maud Mortimer schrijfster van het boek "Green Tent of Flanders".  Verder waren ook diverse Australische, Engelse en Canadese verpleegsters aanwezig in het hospitaal. 

Bij de opening van deze fietsroute "Mary Borden" was er ook een kleine tentoonstelling in het dorpspunt "In Beveren" met foto's van de beide hospitalen die tijdens de Eerste Wereldoorlog gevestigd waren in Beveren-IJzer.  Alsook beelden van het oorlogskerkhof met uitlichting van enkele soldaten die er begraven werden.  Van Kolonel R. Bremer, gekend voor zijn electrische schietschijven, konden we enkele foto's zien.

Bij deze realisatie van Regionaal Landschap Westhoek zijn ook een zestal fietsroutes gelinkt waarvan één van deze routes start aan de kerk van Beveren-IJzer.

Fietskaarten zijn vanaf heden te verkrijgen bij de dienst toerisme Alveringem en in het dorpspunt "In Beveren"


Linken:

Enkele sfeerbeelden van de namiddag

 

2023 06 04 zchtbrlndschp mrbrdn1 2023 06 04 zchtbrlndschp mrbrdn2  Ftsrt Mary Borden